Owady – nowa żywność

2022-04-12

Nowa żywność to żywność i jej składniki, które nie były spożywane na znaczną skalę w Unii Europejskiej przed 15 maja 1997 r. (kiedy weszły w życie pierwsze przepisy w sprawie nowej żywności w UE). Obejmuje ona m.in. produkty pozyskiwane z nowych źródeł czy wyprodukowane za pomocą nowych technologii i procesów produkcyjnych, a także wyroby tradycyjnie spożywane poza UE. Nowa żywność może być wprowadzana na rynek w UE, pod warunkiem że wydano na nią zezwolenie i została wpisana do unijnego wykazu. W wykazie nowej żywności znajdują się aktualnie 3 gatunki owadów:

–        mącznik młynarek (Tenebrio molitor) – suszone larwy,

–        szarańcza wędrowna (Locusta migratoria) – mrożona, suszona i sproszkowana,

–        świerszcz domowy (Acheta domesticus) – mrożony, suszony i sproszkowany.

W wykazie nowej żywności wskazano warunki jej stosowania, dodatkowe wymagania dotyczące etykietowania oraz informacje o ochronie danych.Źródło: IJHARS 

Zapoznałem się z informacją o
administratorze i przetwarzaniu danych

Komentarze

Brak komentarzy