Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Nowoczesna UprawaPrzedsiębiorca RolnyRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Jak oceniasz swoje zbiory zbóż?
 
Bardzo dobrre
Dobre
Złe


Text
Pod naszym patronatem

Soja 8 września w Głubczycach

2017-08-09

Zagorzałymi przeciwnikami rozwoju uprawy soi w Polsce są importerzy śruty sojowej produkowanej na bazie GMO i jej dystrybutorzy. Kto nie wierzy w sens rozwoju tej uprawy w naszym kraju, niech po prostu nie przeszkadza!
Soja w minionym roku na Opolszczyźnie i w innych rejonach Polski na plantacjach prowadzonych zgodnie z zasadami prawidłowej agrotechniki plonowała dobrze lub bardzo dobrze. Fakt ten spowodował, że w tym roku rolnicy zasiali jej więcej. Niektórzy z nich w warunkach zimnej i mokrej pogody, jaka panowała w drugiej połowie kwietnia i w pierwszych dniach maja, popełnili błędy agrotechniczne, co może się odbić niekorzystnie na jej plonach.
Agrotechnika soi jest stosunkowo prosta, ale kryje jeszcze wiele niepoznanych detali. W trakcie tegorocznego VII Dnia Soi będzie można zobaczyć soję na doświadczeniach z wpływem: nawożenia azotem, ilości wysiewu oraz terminu siewu. Zaprezentowane zostaną również efekty różnych metod przedsiewnej uprawy roli i techniki siewu. Warto wspomnieć, że na kolekcji wysiano 37 odmian różnych hodowli.
Zainteresowanych uprawą tej rośliny zapraszamy na VII Dzień Soi, który odbędzie się 8 września br., początek o godzinie 10.00. Organizatorami spotkania są: COBORU – Stacja Doświadczalna Oceny Odmian w Głubczycach, Top Farms Głubczyce oraz Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. Natomiast patronat prasowy nad naszym wydarzeniem objął miesięcznik „Nowoczesna Uprawa”.
Program imprezy obejmuje konferencję w sali restauracji Los Amigos w Nowych Gołuszowicach k. Głubczyc (Opolszczyzna) oraz lustrację upraw soi w SDOO Głubczyce i Top Farms Głubczyce. Tematyka wykładów:
  • Działania wspierające produkcję roślin bobowatych w Polsce.
  • Wybrane elementy z agrotechniki soi.
  • Wyniki doświadczeń odmianowych i agrotechnicznych z soją w ramach PDO i Polsoja.
Jak wspomniałem, wiosną kapryśna pogoda sprawiła, że bieżący sezon będzie dla wielu producentów soi zupełnie nowym doświadczeniem. Wzorem minionych lat warto przyjechać na Ziemię Głubczycką i pogłębiać swoją wiedzę o soi.
Koszt uczestnictwa – 15 zł (obiad). Wszystkich zainteresowanych prosimy o wcześniejsze zgłoszenie udziału w SDOO Głubczyce:
telefon: 77 485 26 94
e-mail: sdoo.glubczyce@coboru.pl

dr Władysław Kościelniak

przeglądaj wszystkie
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone