Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Nowoczesna UprawaPrzedsiębiorca RolnyRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
W jakim stanie są oziminy na Twoim polu?
 
Dobrym
Złym
Trudno powiedzieć


Artykuł z numeru: 4/2021
Unikaj ważnych błędów w uprawie soi
 

Agrotechnika soi jest podobna jak w uprawie grochu, ale wymaga większej precyzji. Dotyczy to przygotowania roli pod zasiew, inokulacji nasion kulturami bakterii brodawkowych, prawidłowego siewu oraz zwalczania chwastów.

 

Soja kiełkuje epigeicznie, tzn. liścienie w trakcie wschodów wydostają się na powierzchnię gleby. Są one duże i często nie mogą przebić skorupy utworzonej przez ulewę po siewie, a w następnych dniach utwardzonej przez słoneczną pogodę. Dlatego w trakcie przedsiewnej uprawy roli nie należy jej rozpylić, a sam siew trzeba wykonać dość płytko. Nasiona w trakcie kiełkowania pobierają 1,5 raza więcej wody, niż ważą. Przy dobrym zaopatrzeniu gleby w wodę rośliny zawiązują wyżej dolne strąki. Okrywy nasienne soi, zwłaszcza mocno wyschniętej, łatwo pękają i tracą zdolność kiełkowania.

Na różne gleby

Soja wymaga gleb przewiewnych w wysokiej kulturze, niezakwaszonych. Można ją uprawiać na różnych glebach, począwszy od klasy I do IVa. Udaje się również na glebach klasy IVb, pod warunkiem że są one w wysokiej kulturze i rejonach o wystarczającej ilości letnich opadów. Pod jej uprawę nie nadają się gleby zbyt zwięzłe, pozbawione struktury, silnie zaskorupiające się i z natury zimne, na których bakterie brodawkowe nie mają szans rozwoju. Nieodpowiednie są również gleby piaszczyste kompleksu żytniego słabego, klasy IVb i V, zakwaszone i z natury suche. Nie należy wysiewać jej w dolinach i obniżeniach terenu, gdzie systematycznie występują wiosenne przymrozki. Optymalny odczyn gleby dla soi wynosi 6,0-7,0.

Najlepsze na przedplon

Soję należy uprawiać po zbożach, które pozostawiają po sobie stanowisko najczęściej wolne od uciążliwych chwastów i niezbyt zasobne w azot. Kukurydza jest też dobrym przedplonem, ale należy sprawdzić, czy zastosowany w niej herbicyd jest bezpieczny dla soi. Nie należy jej uprawiać w stanowiskach bogatych w azot, nawożonych obornikiem, gnojowicą. Nadmiar azotu szkodzi bakteriom brodawkowym, powoduje wybujałość soi i jej wyleganie. Roślinę tę można wysiewać po sobie. Należy za wszelką cenę unikać wiosennej orki, gdyż powoduje ubytek wody z gleby odpowiadający opadowi deszczu 20-30 mm. Pole przed siewem soi powinno być starannie wyrównane, ponieważ nisko zawiązuje dolne strąki i na nierównym polu w trakcie omłotu kombajnem pozostają na pniu.

 
dr Władysław Kościelniak 
doradca rolny 


Komentarze
Dodaj komentarz
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone | Polityka prywatności | Regulamin | Regulamin prenumerat