Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Nowoczesna UprawaPrzedsiębiorca RolnyRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Czy uważasz, że pomoc oferowana rolnikom poszkodowanym przez suszę przez ministerstwo rolnictwa jest wystarczająca?
 
Tak
Nie
Nie mam zdania


Artykuł z numeru: nr 7/2018
Po żniwach chwasty niszcz mechanicznie
 

Okres od zakończenia żniw do momentu siewu rośliny następczej warto wykorzystać na ograniczenie zasobności tzw. glebowego banku nasion chwastów.

 Osypane nasiona rzepaku mogą przetrwać w glebie nawet 10 lat i masowo zachwaszczać kolejne uprawy.  
Zdjęcie: Snopczyński 

Głównymi zadaniami pierwszego zabiegu w zespole uprawek pożniwnych jest m.in. przerwanie kapilar glebowych (co ogranicza straty wody w wyniku parowania), a także pobudzenie do kiełkowania nasion chwastów oraz nasion osypanych z rośliny uprawnej. Wówczas wyeliminowane zostaną również gatunki niskiego piętra rosnące w ścierni, które pozostawione w spokoju mogłyby kontynuować swój cykl życiowy, kwitnąć i owocować. Natomiast późniejsze zabiegi zniszczą wschodzące siewki, a także stymulują do kiełkowania kolejne partie nasion.

Do pospolitych chwastów polnych, które można zaobserwować na ścierniskach, zalicza się m.in.: rdesty, fiołki, przetaczniki, gwiazdnicę pospolitą, tasznika pospolitego, żółtlice, chwasty prosowate (włośnice, chwastnica jednostronna), rumianowate (rumian polny, maruna bezwonna) oraz perz właściwy i ostrożeń polny. W stanowiskach opanowanych przez gatunki wieloletnie odpowiednio przeprowadzone zabiegi mechaniczne również są przydatne. Jednak na ogół bardziej efektywne są opryski herbicydowe, głównie z wykorzystaniem nieselektywnego glifosatu.

Najpłytsza warstwa gleby decyduje o zachwaszczeniu

Chociaż niektóre gatunki chwastów mogą bez większych problemów wschodzić z głębokości kilkunastu centymetrów, to jednak głównym źródłem zachwaszczenia plantacji są nasiona zlokalizowane w najpłytszej warstwie gleby, do ok. 5 cm. Przy samej powierzchni najłatwiej bowiem o jednoczesny dostęp do wszystkich czynników niezbędnych do kiełkowania. Wraz ze wzrostem głębokości maleje ilość tlenu, obniża się temperatura, trudniej również o niezbędny dla pobudzenia niektórych nasion impuls świetlny.

 
Tomasz Snopczyński

Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – PIB,
Zakład Herbologii i Technik Uprawy Roli we Wrocławiu

 
 
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone | Polityka prywatności | Regulamin | Regulamin prenumerat