Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Nowoczesna UprawaPrzedsiębiorca RolnyRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Co sądzisz o Planie dla wsi przedstawionym przez ministra rolnictwa?
 
Pomoże rolnikom
Nie pomoże rolnikom
Nie mam zdania


Artykuł z numeru: nr 5/2018
Panować nad chorobami zbóż
 

Zwalczanie chorób grzybowych fungicydami wymaga dużej precyzji, bo ich występowanie zależy od wielu czynników, w tym od specyfiki rozwoju danego patogena.

 

Odmiana pszenicy o krótkiej słomie i zbitym kłosie bardzo silnie porażona przez Fusarium (05.07.2013 r.).  

Zdjęcie: Kościelniak 
 

Prowadząc łany pszenicy i innych gatunków zbóż, należy tak postępować, aby rośliny były zdrowe cały czas: począwszy od kiełkowania aż do fazy dojrzewania. Wówczas zapasowe produkty asymilacji zgromadzone w korzeniach, źdźbłach, liściach oraz kłosach w drodze remobilizacji zostaną przemieszczone do ziaren.

 Przez całą wegetację

Grzyby występujące w łanach rozwijających się zbóż są pasożytami i żywią się produktami ich asymilacji. Skutkiem ich działalności jest też zmniejszanie powierzchni asymilacyjnej liści, pochew liściowych i kłosów. W rezultacie obniżają plon ziarna, a niektóre z nich, np. grzyby z rodzaju Fusarium wytwarzają i pozostawiają na ziarnie bardzo szkodliwe mikotoksyny.

W kilkuletnich doświadczeniach łanowych, które prowadziłem u rolników na Opolszczyźnie, pszenica bez ochrony fungicydowej plonowała o 15-20 dt/ha niżej niż w łanach chronionych 3 razy markowymi fungicydami. Ziarno zebrane z chronionych części pola zawsze posiadało wysokie parametry jakościowe.

 
dr Władysław Kościelniak
doradca rolny
 
 
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone | Polityka prywatności | Regulamin | Regulamin prenumerat