Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Nowoczesna UprawaPrzedsiębiorca RolnyRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Co sądzisz o Planie dla wsi przedstawionym przez ministra rolnictwa?
 
Pomoże rolnikom
Nie pomoże rolnikom
Nie mam zdania


Artykuł z numeru: nr 2/2018

Zbiór ponad 10 t skrobi z hektara

Odmiany skrobiowe ziemniaka to polska specjalność. Obecnie w doborze jest wiele kreacji, które pozwalają uzyskać wydajność ponad 10 t/ha skrobi.
 
 
 Po ubiegłorocznych zbiorach produkcja skrobi ziemniaczanej w Polsce ponaddwukrotnie przekroczy zapotrzebowanie krajowe na ten produkt.
Zdjęcie: Dreczka 

Skrobia jest najważniejszym polisacharydem (wielocukrem) zapasowym u roślin. Magazynowana jest w owocach, nasionach, korzeniach oraz w formie ziaren w liściach, bulwach, rdzeniu łodygi i kłączach. Szczególnie bogate w skrobię są ziarna zbóż, bulwy ziemniaka i manioku.

 
Ziemniaczana na 2. miejscu

Skrobia odkłada się w komórkach roślin w postaci ziaren (granulek, gałeczek), których wielkość i kształt są charakterystyczne dla poszczególnych gatunków roślin. Ziarna skrobi mają średnicę 0,5-100 µm. Zależnie od pochodzenia mogą mieć różne właściwości i wygląd.

W Europie w 2016 r. według portalu www.starch.eu, do produkcji skrobi zużyto 23,6 mln t surowca. Ponad 60% surowca stanowiły zboża (w tym 34% kukurydza) oraz niecałe 30% ziemniak. Zdecydowana część, bo aż 60% jej produkcji, trafia do przemysłu spożywczego, zaś 30% do papierniczego. Wykorzystywana jest również w przemyśle chemicznym, farmaceutycznym, hutniczym czy też włókienniczym.

 
dr Tomasz Lenartowicz
Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych 
w Słupi Wielkiej
 

 

 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone | Polityka prywatności | Regulamin | Regulamin prenumerat