Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Nowoczesna UprawaPrzedsiębiorca RolnyRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Jak oceniasz swoje zbiory kukurydzy na kiszonkę?
 
Dobrze
Źle
Trudno powiedzieć


Text
Artykuł z numeru: nr 10/2017

Lepiej późno jesienią niż dopiero wiosną

Lepsze plonowanie form ozimych zbóż wynika z ich biologii wzrostu i rozwoju. Przede wszystkim przebywają na polu o ponad 3 miesiące dłużej niż jare.
 
 

Jęczmień ozimy KWS Kosmos (z prawej) – ubiegłoroczny rekordzista w SDOO Głubczyce (26.06.2016 r.). 

Zdjęcie: Kościelniak  
 

Każdej jesieni niektórzy rolnicy stają przed dylematem, czy po późno zbieranych burakach cukrowych i kukurydzy zasiać jeszcze pszenicę ozimą, względnie pozostawić pole do wiosny i obsiać pszenicą jarą albo jęczmieniem. Jest to istotny problem, bowiem nie tylko na Opolszczyźnie, ale również w innych rejonach kukurydza na ziarno uprawiana jest prawie w każdym większym gospodarstwie. Jej główny zbiór przypada najczęściej na październik i przeciąga się do pierwszych dni listopada, a niekiedy nawet dłużej. Najbardziej zależy to od przebiegu pogody w danym roku oraz wczesności mieszańca kukurydzy.

Z podobnym problemem spotykają się plantatorzy buraka cukrowego. Nie jest to kwestia ich wyboru czy opieszałości, lecz harmonogramu dostaw korzeni narzucanego im przez cukrownie. Jeśli termin dostawy przypada na grudzień lub styczeń, to zdrowy rozsądek podpowiada, że wczesne wykopki przyniosą większe straty cukru, więc lepiej kopać jak najpóźniej.

Wyniki doświadczeń i praktyki są zgodne

Na podstawie wieloletnich obserwacji poczynionych u rolników w województwie opolskim oraz wyników ścisłych doświadczeń terenowych IUNG sprzed 26 lat i nowych, realizowanych w ramach porejestrowego doświadczalnictwa odmianowego pod nadzorem COBORU, mogę z całą odpowiedzialnością stwierdzić, że na Śląsku pszenica ozima wysiana w listopadzie, a nawet w grudniu, plonuje zdecydowanie wyżej od zbóż jarych. Sądzę, że ten wniosek można rozszerzyć na te rejony kraju, w których uprawiana jest kukurydza ziarnowa. Późno można wysiewać również jęczmień ozimy. Niestety, nie mam własnego rozeznania w tej materii odnośnie do pszenżyta i żyta.

Lepsze plonowanie form ozimych zbóż wynika z ich biologii wzrostu i rozwoju. Przede wszystkim przebywają na polu o ponad 3 miesiące dłużej niż jare. Zatem mają więcej czasu na wzrost i rozwój. Jeśli dobrze przezimują, to na starcie wiosennej wegetacji już są w fazie krzewienia. Warto zwrócić uwagę, że ich system korzeniowy jest zazwyczaj budowany przy lepszym uwilgotnieniu gleby. Jest z reguły bardziej rozwinięty i sięga głębiej. Natomiast źdźbła zawiązują znacznie dłuższe kłosy, które są zdecydowanie lepiej wypełnione ziarnem.

Zagadnienie liczby ziaren w kłosie zbóż interesuje mnie od wielu lat, bo jest to jeden z trzech składników struktury plonu. W 2017 r. u jęczmienia ozimego dwurzędowego naliczyłem po 26-30 ziaren w kłosie, zaś u jarego 20-24 ziarna. Późno wysiana pszenica ozima wykształciła po 8-10 pięterek, i to najczęściej z trzema ziarnami, a jara zwykle 6-7 pięterek.

Zboża ozime po wiosennym ruszeniu wegetacji korzystają z pozimowego zapasu wilgoci w glebie. Dzięki szybszemu startowi są mniej podatne na wiosenno-letnie susze, które coraz częściej są największą zmorą rolników z regionów o mniejszych opadach.

Wegetacja ozimin nieco się wydłużyła

Na przestrzeni kilkunastu lat klimat się ocieplił. Na Opolszczyźnie w okolicy Brzegu w latach 2014-16 jesienna wegetacja kończyła się przed świętami Bożego Narodzenia, a wiosenna rozpoczynała się pod koniec lutego. Okres wegetacji pszenicy, podobnie jak pozostałych zbóż ozimych, wydłużył się o dobrych kilka tygodni. Ubiegłej jesieni pszenica wysiana na przełomie października i listopada weszła w okres spoczynku zimowego w fazie BBCH 11-13. W lutym i marcu przy krótkim dniu intensywnie się rozkrzewiła i związała normalną liczbę kłosów i ziaren w kłosie. Znalazło to odbicie w dobrych, a nawet bardzo dobrych plonach w całej Polsce.

 
dr Władysław Kościelniak
doradca rolny
 
 


Komentarze
Dodaj komentarz
Zobacz wszystkie komentarze
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone