Zapraszamy
na strony czasopism wydawnictwa:

Nowoczesna UprawaPrzedsiębiorca RolnyRolniczy Przegląd TechnicznyHoduj z głową bydłoHoduj z głową świnie


Sonda
Czy otrzymałeś już dopłaty za 2016 r.?
 
Tak, wszystkie
Tak, częściowo
Nie otrzymałem


Text
Artykuł z numeru: nr 6/2017
 Światowy rynek rzepaku
 

Szacunki unijnej produkcji rzepaku będą modyfikowane w zależności od pogody. Jednak już teraz zrównoważenie unijnego bilansu wymaga importu ok. 4,1 mln t nasion.

 

Nasiona rzepaku w przeciwieństwie do soi, która jest tłoczona przede wszystkim w celu pozyskania śruty, są produkowane dla oleju (ponad 40% zawartości oleju w nasionach). Ważnym czynnikiem wpływającym na rozwój uprawy tej rośliny, szczególnie w Unii Europejskiej, jest sektor biopaliwowy.

 
Regiony produkcji

Na świecie produkuje się rocznie blisko 64 mln t nasion rzepaku (4 razy mniej niż soi). W 2016 r. pod siewy przeznaczono 34 mln ha, a średni plon wyniósł 18,6 dt/ha. Uprawa koncentruje się głównie na półkuli północnej: w Unii Europejskiej, Kanadzie, Chinach i Indiach. Chiny, Indie i UE-28 są odpowiedzialne za 2/3 światowej produkcji, chociaż jednocześnie są dużymi konsumentami tych nasion i swoje potrzeby uzupełniają importem.

 
Milda Kraużlis
analityk rynku polskiego ODA Polska
 
 
 
© 2013 copyright APRA, wszelkie prawa zastrzeżone